10 apr. 2011

Jamies cheesecake i glas

På tv går just nu Jamie Olivers nya matserie i 40 (!!!) avsnitt. Han är ju ett rent mediageni! Dessutom ser det mesta otroligt gott ut.

Häromveckan gjorde han en lättlagad cheesecake i portionsglas som min mellangrabb föll pladask för.
- Den måste vi göra! sa han längtansfullt.
Och det gjorde vi.


Jamies cheesecake med finess
5 portioner
Botten:
8 st ginger bisquits (finns bl a i English shop i Söderhallarna, annars kan man alltid ta vanliga digestive och lägga till lite mald ingefära)
50 g hasselnötter
50 g smör
rivet citronskal
Fyllning:
1 burk lemon curd
1 burk crème fraîche
1 tsk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 ask färska hallon
Till dekor:
gröna blad (citronmeliss eller mynta)
mörk choklad

Krossa kexen till smulor. Rosta nötterna i torr panna, skrubba av skalet i en handduk och hacka nötterna grovt. Låt smöret smälta på eftervärmen, tillsätt lite rivet citronskal, nötterna och de smulade kexen. Blanda om och fördela smulet i sex fem glas. Pressa ner det något, så att det blir en fastare botten.

Rör om crème fraîchen ordentligt med en sked, blanda i sockersorterna. Fördela sedan i lager; lemon curd, några hallon, crème fraîche, några hallon. Toppa gärna med ett piffigt grönt blad och riven choklad.

Låt dem gärna stå i kylen så att bottnarna stelnar något.

Här har lagren kommit i "fel" ordning och dekoren är inte på plats.

8 kommentarer:

Cari sa...

Hmm, receptet anges till 5 portioner men man ska ha 6 glas. Undrar om det är kocken som ska ha en portion för att provsmaka :-)

Låter jättegott.

Anni sa...

Det är bara fem glas, Cari. Det sjätte är lemon curd-burken...

Och ja, det var gott!

Anonym sa...

Nu är jag petig men du skriver så här i receptet:
Blanda om och fördela smulet i sex glas.

Och jag tycker att kocken ska få ett glas för att provsmaka.

Anni sa...

Fnissar generat - tänk att så står det ju! Men det räcker bara till fem...

Camilla (Rantis) sa...

mmmmm..så frestande gott...
=)
Slurp!!

tankar från mitt fönster sa...

Gott, gott, ska absolut pröva efter påskhelgen. Har varit bota i en vecka och vaktat katter, men jag ska faktiskt ha en liten judning med vänner till Valborg och en sådan här smarrig efterrätt skulle nog passa.
Tack för fina mattips!
kram

Nettan sa...

Åhh vad jag är glad att jag hittade din blogg! Jag letade efterrätt till middagen igår och blev frestad av detta recept. Efterrätten blev kanongod, gjorde verkligen succè hos alla och ska sparas bland favoritrecept, tack för tipset!!! :)

/ nettan

Anni sa...

Vad roligt att du provade, Nettan! Visst är den supergod!