24 mars 2011

Slänger du mat?

Vi slänger otroliga mängder mat i landet, nära fem kilo i veckan för ett villahushåll.
Fem kilo! 
Mest slänger vi bröd, frukt och grönsaker. Färskvaror som kanske inte ätits upp i tid. Brödkanter som barnen inte vill äta. För stora inköp. Blast och skal.

Här är förmodligen enda botemedlet att inte handla hem mer än vad som går åt! Och självklart att kompostera det som trots allt är oätligt.

Men övrigt då? Mejeriprodukter, torrvaror mm? Tillhör du de som tittar på bäst-före-märkningen och slänger så fort dagen närmar sig? En tredjedel av svenskarna gör det, så du är inte ensam.

Men du slänger i onödan.

Livsmedel märkta med bäst-före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Det är säljarens ansvar att se till att produkten är av tillräckligt bra kvalitet att göra det. Du ska kunna lita på dina smak- och luktsinnen och med dem avgöra om maten är ätbar - är den inte det ska du kontakta säljaren (eller producenten) och klaga! Det är nämligen alltid säljaren som ansvarar för vad han/hon säljer. Observera att det är tillåtet att sälja livsmedel vars bäst-före-datum har passerats, datumet ska sättas med marginal! Om varan säljs till lägre pris eller ej är helt och hållet upp till säljaren.

Däremot är det självklart inte tillåtet att förpacka om livsmedlet och ändra datum.

Men så finns märkningen sista förbrukningsdag. Det är något annat. Den märkningen sätts på känsliga produkter som köttfärs, rå fisk och vissa andra råa köttprodukter. Efter den dagen anses varan inte tjänlig och får inte säljas.

Skilj på dessa märkningar!

Och kontakta alltid säljare eller producent om du finner fel på varor. På förpackningarna finns uppgifter om kundkontakt; mejladress eller telefonnummer. Även ett ofta utskällt företag som Lidl tar klagomål på allvar och undersöker felkällor, som t ex när vi fann en sten i den färdiga risgrynsgröten.

Var en aktiv konsument, kräv bra varor - men släng inte i onödan!

5 kommentarer:

Anne-Lie sa...

I min butik har de en korg där de lägger varor som har kort datum - köper ofta mat där som jag sen lagar till och fryser in. Passar perfekt för plånboken;-))

Marianne sa...

haha... jag har en kompis som alltid slänger saker DAN FÖRE "bäst före"datumet, till och med om hon har en oöppnad mjölkförpackning!

Jag är tvärt om, kollar knappt på datumet (förutom möjligtvis om jag hittar en konservburk längst in i skåpet). hittade just er sida när jag letade efter toscakakor, tack för det receptet, nu ska jag baka!

Ann sa...

det där är en konstant källa till dåligt samvete. Vissa perioder käkar killarna hur mycket som helst och jag handlar därefter, sen helt plötsligt käkar de inte frukost med påföljd att bröd och mjölk blir gammalt. Sen köper jag grönsaker som jag själv inte äter upp och och och-jag slänger åt skogen för mycket eller snarare-jag köper för mycket!

Anonym sa...

Jag brukar ha skafferi och kylrensning då jag försöker använda upp varor innan de gått ut(alltså datumen, inte genom dörren).
Just nu klurar jag på kräftstjärtar i plastburk,,va ska jag hitta på..

Anne-Lie sa...

Mia>&It;((((...
kolla in receptet på http://dubbelhakorna.blogspot.com/2010/02/styrelsemotesmeny.html där hittar du en rätt med kräftstjärtar!