11 jan. 2011

Fläskfilé med saffransnudlar

När mina föräldrar bjuder på middag vill pappa gärna laga sin paradrätt, eftersom han vet att den uppskattas av oss alla. Den är lite omständlig att laga, så jag har gjort en förenklad version av pappas tjusiga fläskfilé. Ni får båda recepten!


Morfars paradrätt, originalrecept
4 portioner
6-700 gram fläskfilé
1-2 msk kinesisk soja
1-2 msk olivolja
salt
vitpeppar
smör

Skär köttet i skivor, pensla med soja och olja och låt det stå i rumstemperatur medan du gör i ordning nudlarna och örtparmesanen.

Örtparmesan:
3 dl grovriven parmesan
1 kruka basilikablad, grovhackade
1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja
1-2 pressade vitlöksklyftor

Blanda allt i en skål och smaksätt med en aning nymald peppar.

Nudlar:
250 g äggnudlar
1 stor morot
1 zucchini
1/2 purjolök
3 msk olivolja
salt
1/2 gram saffran (ett paket)

Skär grönsakerna i mycket tunna och långsmala strimlor (julienner). Börja med att skiva morot och zucchini på längden med en osthyvel och skär sedan strimlor med en vass kniv. Koka nudlarna enligt paketet, gärna med ett par msk olivolja i vattnet, låt grönsakerna koka med 1-2 minuter på slutet. Låt allt rinna av väl i ett durkslag.
Finfördela saffran och salt i en mortel och blanda med ca 3 msk olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt nudlar och grönsaker och sväng runt det hela några sekunder över en het platta.

Stek köttet i en het stekpanna med smör, lätt och hastigt, ca en minut per sida.
Lägg upp saffransnudlarna på ett stort fat, strö rejält med örtparmesan över och lägg på det nystekta köttet. Servera!

Min förenklade version
Jag köper en påse frysta wokgrönsaker och en burk färdig pesto, sedan tror jag att ni kan räkna ut hur jag gör! Det blir alls inte lika elegant som när pappa lagar, men fortfarande mycket gott!

4 kommentarer:

Cari sa...

Så smart du är. Det gäller att hitta de där förenklingarna som ändå är bra mat.

Anonym sa...

Jodå. En klassiker. Garanterat sur i magen efter all vitlök. Men ack så god. /våryra

Anni sa...

Man kan ju alltid minska mängden vitlöksklyftor om man vet att man mår bättre då...

tina sa...

Den paradrätten skulle jag inte säga nejtack till, åh så gott och fint det ser ut! :-)