1 dec. 2010

Saffransbröd / lussekatter på mitt vis

Idag efter jobbet har jag bakat lussekatter. Det är andra omgången för i år - den första bakades för två veckor sedan och de flesta lämnades till sonen i Halmstad. Bakar gärna med Kesella för jag tycker det gör "katterna" saftigare. 

Min mamma har aldrig bakat lussekatter med saffran i för enligt hennes traditioner ska lussekatterna vara med kardemumma. De är hur goda som helst att äta ljumna med ett glas kall mjölk till! Men jag har alltid bakat mina med saffran för jag gillar färgen de får.  Å så gillar jag nog att få göra allt på mitt lilla sätt men det behöver vi ju inte säga så att mamma hör det! Väljer dock alltid den mindre mängden saffran för någon måtta på det får det väl vara. 

Min svärmor, som var en fantastisk kvinna på många sätt, bakade underbara bullar. När jag bjöd på mina en gång i begynnelsen berömde hon mig för att jag lyckades få i så mycket mjöl. Dum som jag var fattade jag inget utan sög åt mig berömmet;-)) Nu vet jag bättre! Hon lärde mig oxå ett knep med att tillsätta hjorthornsalt tillsammans med mjölet, vilket hjälper till med jäsning när bullarna gräddas!

Så här kommer så mitt recept på Lussekatter - håll till godo och kavla upp ärmarna och sätt igång;-))

Lussekatter
1 paket jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kvarg/Kesella
1,5 dl socker
0,5 dl salt   0,5 tsk salt
1 ägg
1 paket saffran
ca 17 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornsalt
1 ägg till pensling
russin
Gör så här:
Smula jästen i bunken. Smält smöret och häll i mjölken, låt bli fingervarmt. Häll allt över jästen och blanda. Tillsätt socker, salt, kesella, ägg och saffran, blanda. Häll i mjölet, blanda lite utav mjölet med hjorthornsaltet och tillsätt även det. Men här gäller det nu att tillsätta mjöl tills degen släpper kanterna och inte mer! Sen låter du det jäsa i till dubbel storlek - minst! Baka sen ut bullarna i de former du vill ha. Hur många det blir beror helt och hållet på hur stora du gör dem. Jag fick väl ett trettiotal idag. Lägg dem på plåt och låt jäsa ca 20-30 min. Sätt ugnen på 225 grader. När bullarna jäst färdigt brukar jag trycka i russinen sen penslas bullarna och gräddas mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Ut och låt svala på galler! 

Har ni likt mig tonåringar hemma frys ner dem så fort de svalnat annars minskar mängden dramatiskt fort!6 kommentarer:

kajsastina sa...

Tack för receptet! Jag hade tappat bort mitt medKesella, men jag ska pröva ditt recept medhjorthornssalt.
kram

Barbro, Sofie och Karin sa...

Å jag gör tvärtom, vill ha i mer saffran än det står. Vill att det ska smaka ordentligt av saffran - annars kan det vara för min del...

Knepet med hjorthornssalt har jag till semlorna också.

kajsastina sa...

Nu när jag skulle sätta degen såg jag att du skrivit dl istället för tsk för SALTETk. Tänkte bara att om någon ovan bakerska vill testa bäst att ändra i bloggen!
Ha en skön dag!

Anni sa...

Hoppsan kajsastina - vilken tur att du såg det - jag rättar!

Vitsippan sa...

Hejsan !

Alla är så duktiga och bakar men jag köper mina färdiga i affären,i Söndags kostade de 3 st. för 20:- Idag 3 st. för 15:-, snabbvärms i micro knappt 2 sekund, sen brer jag smörgås-kitt på mums, som hembakat.Men så fina som Dina är dom inte.

Susjos sa...

Så gott! Men håller med dej, de måste frysas snabbt, annars är de uppätna samma dag!
Använder också Kesella, och mera saffran. Men måste nog prova detta med hjorthornssalt?