10 dec. 2010

Gott till glöggen

Vill ni ha maximal julkänsla till minimal ansträngning?

Latmaskens saffransskorpor
Köp färdiga saffranslängder, gärna med mandelmassa. Ibland är de extra billiga, eller så kanske gårdagens bröd säljs till halva priset på något konditori.
Skär dem i skivor och torka i 125 graders ugn till skorpor (det kan ta någon/några timmar, lufta gärna ugnen ibland eller låt luckan stå på glänt).
Nu har du härligt goda och framför allt hållbara saffransbröd ända fram till jul!Latmaskens pepparkaksmuffins
Tag en helt vanlig mix till mjuk pepparkaka. Blanda enligt förpackningen till muffins, men fyll bara formarna till max hälften. Stick i en bit ädelost - helst Kvibille ädel - i varje och grädda enligt förpackningen. Allra godast ljumma, men även kalla.

Och till sist ett tips inför pepparkakebaket. Jag kavlar alltid ut pepparkaksdegen på bakplåtspapper. Istället för att lyfta över kakorna till plåt och se dem missformas av flytten, pillar jag bort degen mellan kakorna och lyfter pappret med kakorna till plåt. Pappren går att återanvända ett antal gånger, även om det inte är av silikon/teflonmodellen.
I en annan blogg såg jag tipset att hyvla tunna kakor med osthyvel direkt från degbiten. Perfekt för den som vill ha hembakt utan kristyr!

Inga kommentarer: