15 nov. 2010

Klimatsmart mat

Vän av ordning undrar nog när det där inlägget som är utlovat ska komma och se här kommer det;-))
Var som sagt var på en föreläsning om klimatsmart mat. Det är ju faktiskt fler saker än att maten smakar gott och ser god ut på tallriken som är viktigt. Miljöpåverkan är en av dessa andra saker. Här kan vi alla bidra till en förbättring på ett relativt enkelt sätt.

Men hur miljömedveten är jag då på en skala 1-10 när det gäller mat? 

Erkänner redan att det händer att jag köper "ful bananer" vilket yngste sonen ej gillar men jag försöker skärpa till mig. Prenumererar ju på en kasse med ekologiskt odlade grönsaker och väljer helt klart ekologiskt någon gång då och då. Handlar när jag hittar något som passar familjen av de varor som säljs till halva priset i min butik för att det är kort eller utgånget datum. Är faktiskt duktig på att ta hand om rester här hemma och trolla om dem till en lättlunch, med andra ord - slänger ytterst sällan mat!

Föreläsningen startade med en massa formler och förklaringar kring miljöpåverkan. Men jag skippar formler osv och går rakt på vad man bör välja och tänka på:

Kött:
  • Ät mindre kött - byt ut någon måltid till vegetariskt
  • Välj naturbeteskött - bidrar till biologisk mångfalt och öppna landskap - och är nyttigare.
  • Välj lika mycket lamm, gris, kyckling och nötkött 
Vill då bara säga det att kossorna är de största miljöbovarna av nämnda djur då de pruttar så mycket vilket gör att de producerar ca 15-25 kg växthusgas/kg medan kycklingen bara producerar 2 kg 

Fisk och skaldjur:
  • Välj fisk som kommer från stabila bestånd
  • Välj fisk som är fiskad på ett hållbart sätt
  • Våga variera - å ät gärna musslor då de städar upp övergödningen i havet!
Leta efter "Marine Stewardship Council" vilket betyder att det är ett certifierat hållbart fiske! 
Ät gärna fisk flera gånger i veckan - gärna minst tre gånger!

Frukt, bär, grönsaker och baljväxter:
  • Välj efter säsong - helst grova och tåliga (tex broccoli färsk svensk vid säsong och fryst övriga året)
  • Välj gärna obesprutat (speciellt bananer, citrusfrukter och vindruvor)
  • Tänk på transporterna , särskilt sättet (båt är bäst flyg är sämst)
  • Ät mer bönor, ärtor och linser
  • Förvara rätt och köp inte mer än vad som går åt!
Det finns en rekommendation från livsmedelsverket om att äta minst 500 g/dag se till att få i er det!
    Potatis, spannmålsprodukter och ris:
    • Välj potatis som fraktats transportsnålt
    • Välj gärna obesprutad (ekologiskt)
    • Variera ris med matvete och mathavre
    Den största boven här är faktiskt ris - både när det gäller hur den odlas och sen också det att den fraktas långt!
      Matfett:
      • Välj rapsolja och mattfetter med mycket rapsolja (bra för hälsan - omega-3) och olivolkja
      • Minska användningen av palmolja
      Stek i så svag värme som du kan för då håller sig oljan bäst!
        Vatten:
        • Välj i första hand kranvatten
        • Om du köpter vatten - tänk på transportens inverkan
        Svenskt vatten har mycket hög kvalitet så använd det!
          Men framför allt ....
          • ÄT UPP
          • I Sverige slänger hushållen 20-30 % av maten som produceras (100 kg mat/person och år - vilket motsvarar utsläpp från 700 000 bilar)
          • Det innebär att denna mängd produceras i onödan
          • Lita på näsan och släng inte utifrån märkningen
          • Storhandla? - inte bra om det innebär att du slänger mer
          Så idag åt vi morotsås till pasta!
          Riv ca 400 g morötter
          Hacka 2 gula lökar
          Fräs i lite olja
          Tillsätt en burk krossade tomater,
          1 burk creme fraiche,
          2 msk tomatpure
          2 msk ajvar relish
          1-2 grönsaksbuljongtärningar
          1-2 dl vatten
          1-2 tsk basilika och oregano
          1 tsk salt
          några drag med svartpeppar kvarnen
          om du gillar starka mat så varför inte lite sambal olek?
          Låt allt koka i ca 20 minuter och servera med pasta och riven parmesan!

          7 kommentarer:

          Barbro sa...

          Vår skola är med och väger spillet! Tävlar om att slänga minst skolmat...

          Många sanningar från dig idag.

          Anni sa...

          Vem höll i föredraget, undrar jag.

          Om man köper fryst broccoli är det viktigt att titta på från vilket land den kommer. Det är klimatsmartare att köpa broccoli från Latinamerika än från Spanien p g a fraktsättet. "Närodlat" är inte alltid bäst.

          Och så grymtar jag lite över de nya avslöjandena om att butikernas kyldiskar inte håller tillräcklig kyla - jag som alltid låter doft o smak avgöra om ett livsmedel ska slängas eller ej vill inte att butikerna ska vara den felande länken i kylkedjan!

          Cari sa...

          Tack för bra tips.
          Ang potatis så har jag hört/läst att det är den gröda som besprutas mest i Sverige, så därför bör man köpa den ekologiska potatisen. Var det något som nämndes på föredraget?

          Anni sa...

          Naturskyddsföreningens rapport ang besprutad potatis, med klimatsmarta råd på slutet:

          http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/rapport_jordbruk_potatisbekampningsmedel.pdf

          Nästa år odlar vi vår egen potatis!

          Ann sa...

          har alltid dåligt samvete när jag får slänga mögligt bröd eller grejer jag hittar i kylen. Det har en tendens att köpas för mycket i detta hus. Men bortsett från det, var morotssåsen god?

          Anne-Lie sa...

          Jag tyckte morotsåsen blev helt okey - en och annan i familjen som inte är så "miljömedveten" tyckte att man kunde sätta till lite kött;-))
          Med andra ord - väl värd att testa Ann!

          Ann sa...

          okej Anne-Lie, kan behöva lite morötter för att förbättra mörkerseendet och och,...lite nyttigare intag..