24 juni 2010

Suverän botten till midsommartårtan

Undrar hur många jordgubbstårtor det äts den här helgen?

På sommaren gör jag gärna frukt- och bärtårta med färska bär. 
Lyx på hög nivå!
På vintern går det bra att använda klyftade persikor från burk, vindruvor och bananer.

Men alltid samma läckra botten!


Frukttårtebotten

125 g mandelmassa
2½ dl mjöl
100 g smör
1 ägg

Riv mandelmassan, blanda med mjölet, sedan smöret och sist ägget – gärna i food processor.
Tryck ut degen i en form, helst med löstagbar botten.
175 graders ugn i 15 minuter. Låt svalna.
Fyll skalet med vaniljkräm, frukt & bär!

Glad midsommar allesammans!

4 kommentarer:

Ulla sa...

Och jag bakar tårtbottnar enligt recept ur min farmors kokbok från slutet av förrförra seklet. Alltid lika gott.

Denna midsomamr lagar nån annan tårtan, vi är bjudna på knytkalas och ska fixa en Sallad nicoise för 15 personer.

Glad midsommar!

Cari sa...

Har just tårtbottnen stående i ugnen. Men jag undrar skulle smöret ha varit smält? Kakan ser lite konstig ut. Smeten var ju väldigt styv och kakan har inte runnit ut.
Jag hoppas att den är god.

Trevlig midsommar.

Anni sa...

Ojojoj Cari, jag skulle förstås ha skrivit att degen ska tryckas ut i en form! Nu är informationen tillagd och för er andra som ev oroas över Caris kaka så har vi dessutom talats vid per telefon ;-)

Cari sa...

Det blev en god tårta. Vi fyllde den med lemoncurd och massor av halverade jordgubbar. Mycket gott. En härlig brytning med den syrliga citronkrämen och de söta jordgubbarna.