6 juni 2010

Smörgåstårta på hönöbröd


 
Det är nu många år sedan jag fick tag på detta recept. Tårtorna har varit med vid alla tre grabbarnas dop och många kalas därefter. Receptet fick jag av en barndomsvän och jag vet att tårtan fortfarande även förgyller kalas hemma hos henne och hennes barn. Å nu var det dags igen att rota fram receptet för smörgåstårta stod på mellangrabbens önskelista inför sitt 19 års kalas. 
Funderar på om det inte är lite retro med smörgåstårta nu. Minns att innan pizzeriernas intåg i stan fanns ett ställe som hette smörgåsboden - där kunde man köpa mängder med olika smörgåstårtor eller bitar av dessa samt landgångar och snittar. Undrar vart den tog vägen?

Smörgåstårta på hönöbröd
6 Hönöbrödshalvor
2 burkar tonfisk i vatten - väl avrunnen
½ tub lättmajonäs
5 dl gräddfil
lök som finhackas
dill i mängder - jag brukar ta den frysta

Blanda ihop fyllningen till en smet som bredes ut på hönöbrödsbottnarna. Du behöver 6 halvor för att få ihop en tårta och smeten ska ligga i två lager - dock ej på översta! Vill man så kan man krydda på smeten lite med lite sambalolek eller cayennepeppar  - allt efter smak! Men var försiktig för det får inte ta över i smaken.
Detta gör ni kvällen innan ni ska ha tårtan. Jag brukar lägga en fuktig handduk över innan jag ställer tårtan svalt.

Garnering:
Innan kalaset är det så dags för garnering.
500 gram potatissallad bredes ut över tårtan.
Sen är det bara till att välja det ni tycker om att garnera med. Hos oss är traditionen en med räkor och en med köttbullar. Jag brukar även ha ägg, tomat och gurka på. 
Det är bara att låta kreativiteten flöda;-))4 kommentarer:

Babsan sa...

Vet exakt vem som skulle bli glad att få smaka den.

Smaskens!

Anonym sa...

Va smidigt. Det kanske jag ska ha på min tjejträff istället..
Mia

Synnøve. sa...

Har hört talas om den där. Men aldrig smakat eller gjort den. Verkar helt enkelt väldans enkel.
Ska testa.
Klems.

Anni sa...

Eftersom jag vet hur det är att hitta recept på nätet och undra om de är bra eller inte, så vill jag å det varmaste rekommendera denna smörgåstårta! Jag har gjort den vid tre tillfällen, dekorerat med gravad lax och räkor mm och den är så makalöst krämig och god! Viktigt är att den inte torkar ut under natten, så jag lägger både en fuktig handduk och gladpack om tårtan.

Nu blev jag sugen igen ...