Mer potatis till folket!
Potatisen sägs ha varit avgörande för den svenska folkhälsan. Den mättade magarna och motade svälten, när svensken väl lärt sig att det var knölen under jorden som var maten och inte blasten;-)) När man sen lärde sig att göra flytande alkoholhaltig dryck, pommes frites och chips så gjorde knölen åter en avgörande insats för folkhälsan - dock inte en förbättring denna gång!
Knölen har under många år ratas till förmån för pastan och riset. Nu tycker jag det känns som att knölen har fått en ny renässans.
Till gårdagens grillkväll fixade jag en för oss ny potatisrätt. Klart godkänd av grabbarna och ett härligt alternativ till pommes frites eller potatisgratäng. Alltid bättre att få använda sig av så lite tillsatser som möjligt!
Kraschade potatisar
Portioner: 3-4
12 små kokta potatisar med skal
1 dl olivolja
salt
ev 1 msk finhackad färsk rosmarin
nymald svartpeppar
1 dl olivolja
salt
ev 1 msk finhackad färsk rosmarin
nymald svartpeppar
Värm ugnen till 200°C. Häll olivoljan på en plåt och bred ut med en pensel. Rulla runt potatisarna lite i oljan. Tryck till varje potatis ordentligt med handen eller en potatisstöt så att de blir en dryg cm tjocka. Bli inte nervös om det ser ut som en olycka. Pensla ytan med mycket av oljan från plåten och salta lätt.
Baka tills potatisarna börjar bli gyllene, ca 20 minuter. Strö över rosmarin. Fortsätt baka tills potatisarna är härligt knapriga och fått mycket färg, 10 minuter.
Receptet hittade jag på Merpotatis.nu En sida väl värd att kika in på!
Kommentarer
Går det lika bra med färskpotatis?
Kramen Synnöve.
Kram Nina
Och Anne-Lie, förstår att du skulle fixat de råa också ;-)