En lättgjord favorit som jag emellanåt glömmer bort är denna, som bör göras dagen innan den ska ätas:
1 färdig tårtbotten
Fyllning:
100g smör
1 dl socker
1 äggula
ca 1 dl starkt kaffe
Glasyr:
2 dl vispgrädde
1,25 dl socker
1 msk ljus sirap
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker
Börja med glasyren. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt det sjuda tills det blir tjockt och simmigt - det tar en stund!
Rör samman fyllningen och bred ut den på två av bottnarna. Lägg ihop kakan.
När glasyren tjocknat rörs smör och vaniljsocker i och sedan bredes glasyren över tårtan. Serveras väl kyld, gärna med lite vispad grädde (jag spritsar ofta grädde på kanten av tårtan).
4 kommentarer:
Känner snålvattnet rinna nu. Den tårtan gjorde alltid min faster. Kanske inte exakt samma. Men god var den.
Ha en flott helg nu.
Kramen.
Men Anni: vaddå "färdig tårtbotten"???
annars ser det ju smarrigt ut
Ja du Ulla, jag har ofta en köpetårtbotten i skafferiet - bra att ha om man får oväntat besök av sötsug eller gäster ;-)
Åh kolatårta, ser ut och låter helt underbart! Denna ska jag testa :) !
Skicka en kommentar