21 maj 2010

Några smöriga förslag

Känner ni igen detta ogräs?

Löktrav. Alliaria petiolata. Växer ganska allmänt i mellansverige och en hel del i min trädgård. Blommar i maj-juni, 60-80 cm högt. Är lätt att dra upp med rötterna, så det är inget direkt besvärligt ogräs. Om man krossar ett blad mellan fingrarna känner man en mild lökdoft.

Jag bjöds på ett ljuvligt smör, kryddat med löktrav, av Lillemans förskolefröken för ett antal år sedan.

Kryddsmör
Till 100 g smör tas 3 msk sköljda och hackade löktravsblad, lite salt och citronsaft. Rör ihop och servera på gott bröd, till kött, fisk, grönsaker...

Och vad passar bättre än att ha gjort det på eget, hemgjort smör eller "bregott"?

Smör
3 dl vispgrädde ger ca 100 g smör
Häll några deciliter vispgrädde i en bunke (och ta nu inte den 36%-iga med stabiliseringsmedel, då försvinner ju själva idén!). Vispa grädden till ett fint skum. Fortsätt sedan att vispa tills skummet först faller ihop och sedan blir grynigt och bildar smörkulor. Den fasta delen är själva smöret och den vätska som bildas kallas kärnmjölk. Häll bort kärnmjölken.

När smöret blivit en hård klump ta upp det i handen och krama ur resten av kärnmjölken under rinnande kallt vatten. Var noga med att ”tvätta” smöret ordentligt, det ger längre hållbarhet och smöret blir lättare att smaksätta. 

När all vätska är borta, rulla in havssalt i klumpen och nu har du ditt eget hemmagjorda smör. Du kan smaksätta ditt smör med några droppar god olja eller för en syrligare smak med ett par matskedar filmjölk, naturell yoghurt eller matlagningsyoghurt. Mjölksyrabakterierna kommer att syra smöret.

Smöret håller ca en vecka i kylen i en burk med lock.Bordsmargarin
/"bregott"
När barnen var små och debatten om plastkulorna och raffinerad olja i bordsmargarinet gick het, valde jag att göra eget bordsmargarin. Tyvärr minns jag inte helt och hållet hur jag gjorde, men om jag inte missminner mig så tar man ett paket rumsvarmt smör och vispar ihop det med 2,5 dl neutral olja och 2,5 dl vatten, lite i taget. Starta på låg hastighet och öka sedan tills vätskan gått in i smöret. 

Detta tänker jag göra igen, även om det numera bara är grabbarna som lägger smör på mackorna!

Tips! Gör gärna lite större sats och passa på att dela upp satsen i ett par olika bunkar. Smaksätt de olika bunkarna i med t ex vitlök, färska örter, citron, dill, mosad anjovis, pepparrot, forma till rullar och frys in, så har man toppengott kryddsmör till köttbiten, fisken eller nykokta sparrisen.
Detta bordsmargarin går också utmärkt att steka i!

3 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Å glöm inte att kärnmjölken är underbar att använda som degvätska vid brödbak!

Synnøve. sa...

Inte hälla bort kärnmjölken heller. Så bra att ha i deg.

Fick ett recept på smör för några år sen. Kanske skulle prova att använda mig av det för att se hur det blir.
Tack för tipset.
Kramen.

Maggan sa...

... jag med 2 bloggar...
http://vindsromantik.blogspot.com/

Hej
Trevlig blogg, nu har jag laggt dej i minnet, så hit kommer jag fler gånger.

Kramar
/Maggan