26 apr. 2010

Budapestrulle och tobleroneparfait

Tjejmiddag med ungerskt tema. Jag ska göra efterrätten. Tänker först på Palatschinken, pannkakor fyllda med grädde, valnötter och choklad... mmm... men sedan bestämmer jag mig för det självklara:

Budapestrulle
(Ursprungsreceptet är från DN men jag har gjort en del förbättringar, vilket knappast syns på bilden )
ca 6 bitar
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl hasselnötter
2 msk kakao
1/2 dl vetemjöl
3 msk mandelspån lätt rostade i torr stekpanna

Fyllning och garnering:
2 dl vispgrädde
100 g hallon

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en liten långpanna (20x30 cm) med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vispa sedan i sockret lite i taget.
Hacka nötterna fint (går bra i matberedare). Blanda nöthacket med siktad kakao och mjöl. Vänd ner nötblandningen i skålen med vispade äggvitor.

Bred ut smeten i långpannan, strö över mandelflagorna och grädda 18 minuter.
Bottnen ska inte vara helt torr, då är den svår att rulla senare.
Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper på ett galler och dra försiktigt bort det papper som varit med i ugnen.
Låt bottnen svalna någon minut, lägg sedan över långpannan och låt bottnen kallna helt.

Vispa grädden till ett fast skum. Bred ut grädden över bottnen, fördela hallon över och rulla ihop från kortänden med hjälp av underlaget. Lägg tårtan i kylen eller frys den några timmar innan den serveras.
Skär upp tårtan i ca 3 cm tjocka skivor och servera som bakelser.


Och eftersom jag fick äggulor över och har massor av fyndad Toblerone i chokladförrådet, kan jag passa på att göra Gutekällarens vansinnigt goda

Tobleroneparfait
4 portioner
125 g Toblerone smältes.
3 äggulor och 1/2 dl socker vispas pösigt.
2 1/2 dl vispgrädde vispas hårt och blandas med äggvispet.
Blanda 1/3 av det vispade, lite i taget, ned i den smälta chokladen. Rör därefter ner chokladblandningen i resten av vispet. Till sist hackas 50 g mörk choklad och blandas i.
Frys minst fyra timmar.

(Receptet har jag fått av Lena som hade fått det av Lotta...)

3 kommentarer:

Synnøve. sa...

Så gott det såg ut.
Men jag skulle aldrig våga ge mig på den där alltså. Men jag äter gärna hihi.
Kramen synnöve.

Razzy sa...

Å den där parfain lät ju hur god som helst :)

Anni sa...

Parfaiten är ljuvlig, mina tonåringar föll helt i trans över den...