23 apr. 2010

Bra festrätter!

Kantarell- och löksoppa
10 port
2 liter kantareller
1 gul lök
1 purjolök
4 msk smör
8 msk vetemjöl
1 l svampbuljong
7 dl mjölk
4 dl vispgrädde
3 msk sherry
salt och peppar

Skala löken. Skär lök och svamp i ganska stora bitar. Fräs först svampen i smör i en gryta. Rör ner löken och låt den fräsa med ca 5 min på svag värme. Rör i mjölet och späd med buljong och mjölk. Låt soppan koka ca 10 min. Jag mixar gärna lite av soppan grovt med mixerstav. Hit kan man förbereda!
Inför servering värms soppan upp och grädden rörs ned. Smaksätt med sherry, salt och peppar. Servera eventuellt med bröd.
(Receptet ursprungligen från Arla, men ändrat)


Örtmarinerad kyckling
Tillagas dagen innan festen, äts kall och är suverän på buffébordet!
Receptet räcker till 6 personer som huvudrätt, men till 10-12 som del av buffé.
Ca 1 kg kycklingfiléer
Marinad
3 msk flytande honung
1 dl vitvinsvinäger
1 dl olja
1 ½ dl hackade kryddor (persilja, basilika, timjan)
1 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Bryn kycklingfiléerna i en panna. Lägg dem i en smord ugnssäker form och efterstek dem i 200 grader i ca 10 minuter. Prova med en nål om köttsaften är genomskinlig.

Blanda marinaden och häll den över kycklingfiléerna medan de ännu är varma. När de svalnat läggs kyckling och marinad i dubbla plastpåsar. Förvara i kyl över natten. Serveringsdagen skärs filéerna i strimlor på längden och resterande marinad ringlas över.
Ska kycklingen serveras som huvudrätt passar det bra med potatisgratäng till.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja men det passar bra till nästa års student, kan ju provlaga innan.
Nu ska jag bara få ur min kompis receptet på hennes dubbelmarinerade fläskfilé.
Mia

Cari sa...

Låter jättegott. Och så verkar det vara enkla rätter att göra.

Synnøve. sa...

Jag älskar soppor. Den där ska jag prova.
kycklingen ser god ut den med.
Tackar för många fina recept.
Kramen.