10 mars 2010

Ruskigt ful och oerhört god svamplasagne!


Ännu ett av Ulrikas fantastiska recept, men jag har förenklat det genom att använda färdig pesto på burk. Jag brukar också enbart använda färsk svamp, inte bara vanliga vita champinjoner utan svamp som ger rejäl smak!
Den här är så god att det vattnas i munnen när jag skriver...

Svamplasagne med pesto
4 portioner
20 g karljohanssvamp, torkad
(eller 500 gram färsk ostronskivling)
2 st lökar, gula
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör
700 g skogschampinjoner
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1,5 dl vispgrädde
1 dl persilja, finhackad
3 msk parmesan, riven, färsk

Bechamelsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk, varm
1 st tärning grönsaksbuljong
(köp den ekologiska som inte innehåller glutamat!)

1 burk pesto
lasagneplattor, gärna gröna

Lägg den torkade svampen i blöt i ljummet vatten minst 30 minuter.
Finhacka lök och vitlök och stek dem i smör utan att de tar färg, ca 3 min. Skiva champinjonerna och blanda ner dem i stekpannan. Krama ur den blötlagda svampen, blanda ner den också.
Låt alltsammans steka ca 10 min på medelgod värme.
Gör under tiden bechamelsåsen. Smält smör i en kastrull och vispa ner vetemjöl. Vispa ner varm mjölk och lägg i buljongtärning. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 200°. Krydda den stekta svampen med salt och peppar. Blanda ner grädde och låt puttra ca 1 min. Blanda ner persilja och parmesan.
Varva i en stor form lasagneplattor, svamp och bechamelsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor och bred på peston. Ringla lite bechamelsås ovanpå. Grädda ca 40 min i mitten av ugnen. (Med färska pastaplattor tar det ca 30 minuter.)

(Vill ni göra ursprungsreceptets pesto? Blanda i så fall en kruka basilika, 40 g pinjenötter, två pressade vitlöksklyftor och 3 msk riven parmesan i en mixer. Kör och tillsätt 3 msk olivolja lite i taget.)

8 kommentarer:

Ulla PE sa...

men se: det receptet har jag också i min egen lilla receptbok, saxat ur en finsk tidning!

helen sa...

Oj den lät jättegod! Vegetariska lasagner är så äckliga oftast, med keso och spenat och annat äckligt.

Anonym sa...

Skogschampinjoner??Oj hur se de ut.
Mia

Anne-Lie sa...

Så nu ska vi fixa lite vegetariskt ser jag! låter gott och ska helt klart testas!

Ulla PE sa...

skogschampinjonerna är bruna och har en lite nötaktig smak

Anne-Lie sa...

Så nu har jag lagat till detta till familjen. Grabbarna var inte helt förtjusta då svamp inte är deras favorit ingrediens - å så är det ju det där med köttet;-)) Maken och jag tyckte dock att det var gott - speciellt tycker jag att peston förhöjde smaken. Till detta blev det en råkostsallad!

Ja nu återstår bara att kolla hur "lilla" magen accepterar maten....

Anni sa...

Anne-Lie, jag tror inte dina killar gillar mig ;-)

Anne-Lie sa...

Ingen fara Anni du är godkänd av grabbarna;-))