2 feb. 2010

Saftiga bakverk med bär

Tre riktiga favoriter här hemma, muffinsen för att det är så lite fett i och de ändå blir så goda, hallonrutorna för att de är så otroligt lättbakade och får så läcker konsistens. Jag har ofta björnbär istället för hallon, fyller frysen med mina egna bär på sensommaren. Jordgubbspajen bjöds jag på hemma hos min väninna Kristina, sedan dess har jag gjort den många, många gånger.

Blåbärsmuffins
12 stycken
4 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
25 g smält margarin
1½ dl mjölk
1 ägg
200 g frysta, otinade blåbär (ca 2 dl)

Sätt ugnen på 225°C.
Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en skål.
Tillsätt det smälta margarinet.
Vispa ihop mjölk och ägg och rör ner i smeten.
Vänd försiktigt i blåbären.
Fördela smeten i 12 muffinsformar, gärna i muffinsplåt med 12 hål.
Grädda i 18-20 minuter.


Hallonrutor
En långpanna
200 g smält smör eller margarin
4 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
250 g hallon

Sätt ugnen på 175°C.
Rör samman alla ingredienser utom hallonen, vispa ej!!
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30 x 40 cm.
Lägg på hallon.
Grädda ca 40 minuter. Kolla att kakan "stannat" i mitten.
Vänd plåten över kakan när den tagits ur ugnen och låt kakan svalna så (den skall bli seg!).
Skär i rutor.

Jordgubbspaj
6-8 bitar
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
100 g smör
1 ägg
Fyllning:
250 g jordgubbar; skivade, färska eller frysta
(jag brukar lägga i hela frysta)
3 dl gräddfil
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Blanda samman ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut den i en pajform ca 25 cm i diameter.
Fördela jordgubbarna ovanpå.
Rör ihop gräddfil, ägg, socker och vaniljsocker och häll det över jordgubbarna.
Grädda i 200° 30-40 minuter. Servera pajen kall.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mums,,

Cari sa...

Vilken höftig chokladfilm. Snålvattnet rinner :)

Janicke sa...

Jisses så läckert och enkelt. Måste jag göra vid tillfälle.

Babsan sa...

Ränks pastabok har jag med! Har lagat mycket ur den.
Alltid pizzasåsen!