Pressad skinka, kebab och annat klister
I måndags röstade EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa (SKLD) ja till användandet av enzymet trombin inom livsmedelsindustrin. Tillsammans med fibrinogen, ett lösligt protein, skapas produkten Fibrimex - ett köttklister som möjliggör att köttdelar sätts ihop för att likna helt kött. Det blir mindre spill i produktionen för producenterna och köttprodukterna får jämna former och storlekar.
Sverige röstade ja till användningen, liksom alla övriga länder utom två. På så sätt kunde man påverka användningen av trombin. Sverige och ytterligare några länder ville få trombin klassat som livsmedelstillsats istället för processhjälpmedel, vilket innebär att livsmedel med trombin bara ska kunna säljas till slutkonsument, inte till storkök eller catering - och produkterna ska märkas ordentligt. Eftersom trombin tillverkas av blod från gris eller ko är det också viktigt att det står på förpackningarna om det kommer från gris.
Att Fibrimex inte ska tillåtas i restauranger ställer stora krav på myndigheternas kontrollanter, möjligheten att ta betalt för helt filé men sälja klistrat kött är stora.
Köper du idag pressad skinka, kebab och andra hopsatta köttprodukter, kanske du inte bryr dig om detta. Då kan du köpa både köttklister och fiskklister som redan finns på marknaden här.
Vill du skriva på Äkta Varas protestlista mot beslutet klickar du här.
Och så fortsätter vi att lusläsa innehållsdeklarationerna...

Kommentarer
Kan också meddela att Glenn har anlänt helskinnad! Tack igen.
/Anette
Jag vet ju förstås att detta finns, men det blir så tydligt att se det svart på vitt.
Mig får det att tänka på Buttericks. Fast där är allt "fusk" hederligt!