På begäran; bönsallad och morotskaka
Hos Maria igår blandade jag till en bönsallad som jag kan få riktiga begär efter. Nu hade jag längtat efter den ganska länge, men min burk med blandade bönor var av modell större än störst där hemma, inköpt på Martin Olssons storcash. När vi så skulle ta med lunchingredienser till Maria, som dessutom gärna ville äta GI-anpassat, insåg jag möjligheten att få min efterlängtade sallad!
Bönsallad
Valfria salladsblad i botten på ett vackert fat.
Lägg på:
Blandade bönor på burk, avrunna och sköljda (tre burkar mättar fyra personer)
Hackad rödlök
Halverade körsbärstomater eller konserverade körsbärstomater där lite av spadet fått rinna av.
Mozzarella eller fetaost i tärningar (jag tog tre ostar)
Såsa med Crema De Balsamico (eller en balsamvinäger/oljedressing)
Strö över flingsalt och krossad rosépeppar.
Just rosépepparn och saltkornen gör hela salladen tycker jag och då ska ni tänka på att jag inte gillar salt i vanliga fall!
Morotskaka finns i flera varianter, men jag tror nog att de flesta recept är ganska lika. Jag har ibland fått den med tjock hård eller citronsmakande glasyr, vilket jag personligen inte tycker om alls, så det här är mitt absoluta favoritrecept. Luftig, lätt och supernyttig (det är ju morötter i!). Ser nu att receptet kommer från Göran på KTH i september 1988 - en eloge till honom, 22 år senare...
Morotskaka
4 ägg
4 dl socker
vispas poröst
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
blandas och blandas i
6 dl rivna morötter
2 dl neutral olja (jag tar alltid raps-)
blandas och blandas i
häll i smord och bröad långpanna ca 20x30 cm
grädda i 200 graders ugn i 50-60 minuter
låt kallna
glasyr:
75 g philadelphiaost
45 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
vispa fluffigt och bred över den kalla kakan

Kommentarer
Nu har jag kommenterat och länkat hit från min blogg ;)
...och vet ni en sak? Ja Anni, jag VET att ni vet MÅNGA saker! Men jag menar MIN sak - minus 2 kg! =D...så nu är det bara resten kvar...
Nastasia
Kram♥