27 feb. 2010

Kycklingpizza med mumsig topping

Återigen ett av Ulrikas fantastiska recept, en supergod pizza med kraftig och samtidigt luftig botten. Den här pizzan kan mina barn längtande fråga efter, då är jag inte svårövertalad.

Själv blir jag väldigt nostalgisk när jag köper barnmatsburkarna...

Ullis kycklingpizza
8 portioner

Pizzabotten:
1/2 pkt jäst
1 tsk salt
2 tsk flytande honung
4 dl ljummet vatten
4 msk mjölk
4 msk olivolja
ca 10 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 900 g kycklingfiléer
400 g mozzarella
ca 6-8 stora champinjoner
ca 4 tomater
Chilisås alt tomatpuré
Ruccolasallad
2 barnmatsburkar mangopuré
Curry
ca 2 msk grädde



Dela jästen i en bunke, häll på honungen - låt "smälta" lite och ta sedan lite av det ljumna vattnet så att det löser upp sig.
Blanda sedan i det övriga vattnet och ingredienserna.
Bearbeta degen en hel del. Låt jäsa i ca 30 min.

Marinera kycklingfiléerna efter önskemål (t ex olja, soja, chilisås, kryddor) - fräs sedan på dessa.
Skiva kyckling, tomater och champinjoner.
Knåda ut degen i en ugnsform.
Häll ut chilisås på degen och bred ut ett lager.
Ovanpå rives mozzarellan.
Sprid ut kycklingen och sedan champinjoner och tomat.
Krydda med t ex dragon/timjan/örtsalt.
Grädda i ca 20-30 min i 225 graders värme.
Ruccolasalladen lägges i iskallt vatten (mindre bitter då).
Mangopurén blandas ut med curryn och grädden.
Ruccolan och mangoröran sprids ut ovanpå den gräddade pizzan.


10 kommentarer:

Mia ><((((º> sa...

Får testa den på mina ungdomar..
Brittiska kollegor,,haha
Mia

Cosi sa...

Läckert läckert!

Kattila sa...

Ser völdigt god ut. Måste fråga eftersom jag sitter som vanligt vid den tröga bärbara: kan inte se de brittiska kollegerna men är det de jag tror så är de helt underbara, inga krusiduller vad gäller fettsnåla alternativ utan rent och skärt (nja, gult) smör och riktig vispgrädde ? Ni är lika underbara!

Kattila sa...

VÄLDIGT ska det stå

Har nu försökt tagga så att det ska stå med fet stil men ger upp, kan inte...

Anni sa...

Ja, Kattila - det är de närmast häxliknande kraftiga engelska damerna som har en kultförklarad teveserie. Den går på någon av våra kanaler och dottern föll som en fura på två minuter. Ljublade åt allt de gjorde, speciellt åt den skelögda med runda glasögon.

Nu har en av damerna dött, så det lär inte bli fler avsnitt.

Anni sa...

och jag kan stava till jublade!
om jag vill.

Anne-Lie sa...

Nu har jag lagat till pizzan till min kritiska massa (läses familj)! Eftersom det är pappan i familjen som står för pizzan här i vår familj i vanliga fall var de alla rätt skeptiska till mammans förmåga. Vet inte om de var snälla mot sin far eller? Lillgrabben erkände i varje fall att den var godare än vad han tänkte, mellangrabben gillade inte det söta i såsen och maken var mest tyst;-)) Jag gillade den helt klart!

Sen till själva tillagningen - jag fick öka med en dl mjöl i degen. Sen funderar jag på vad jag ska göra med de 100 grammen kyckling som blev kvar - varför är det 900 g och inte 1 kg som i kycklingpåsen? Pizza degen hoppas jag maken använder sig av nästa gång isf sconesdegen som är så fylld med fett!

Anni sa...

När du säger det Anne-Lie, så brukar jag nog också ha i mer mjöl när jag gör degen - men den ska fortfarande vara ganska lös!

Färsk kyckling brukar väl säljas i 900 g förpackning, i alla fall den från Kronfågel. Funderar över djupfryst, är det inte 900 g nettovikt där, när vattnet runnit bort?

Bibban sa...

Och här då!! ännu mera smarrigt, den här bloggen gillar jag skarpt, vill inte missa ett enda recept så nu blir jag följare till dig;))se dårå

Anne-Lie sa...

Kul att du hittat hit Bibban;-))