18 jan. 2010

Savojkål - bästa vintergrönsaken!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När 16-åringen säger att savoykål är den godaste grönsak han vet, då känner man sig ganska lyckad som mamma.
För visst är den både god och vacker! Tyvärr är den lite svårfunnen i affärerna, jag har lättast att hitta den på Lidl.
Det bästa med kålen är nog ändå att ett enda huvud räcker till att förgylla flera måltider!

Två riktiga favoriträtter med savoykål, när den första ställs på bordet jublar tonåringarna!:

Pastafjärilar med pancetta, pinjenötter och savoykål
4 portioner
500 g pastafjärilar, (farfalle)
10 skivor pancetta eller bacon (jag tar gärna rökt sidfläsk)
olivolja
pinjenötter, 2 nävar
1 klyfta vitlök, finhackad
1/4 st savoykålhuvud
smör
1 st mozzarellaost
parmesanost

Tärna pancetta/bacon och bryn det lätt i olivolja. Lägg i pinjenötterna, rör så att de rostas jämnt. Tillsätt vitlöksklyftan och dra ner värmen.
Koka pastan.
Skär bort stocken ur savoykålsklyftan. Skiva kålbladen fint. Fräs dem en stund ihop med pancettan, pinjenötterna och vitlöken. Lägg i en rejäl klick smör, sätt lock på kastrullen och ångkoka.
Skär mozzarellan i centimeterstora tärningar, riv parmesanosten.
När pastan är färdigkokt, häll av den i en sil, men spara lite av vattnet. Blanda ner mozzarellan och parmesanosten i pancettan och kålen. Blanda sen i pastan ihop med ett par msk av kokvattnet. Strö parmesan över och servera.
(ett Jamie Oliver-recept)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Savoykålsrisotto
4 portioner
2 dl arborioris

4 schalottenlökar
300 g savoykål
2 msk smör
2 pressade vitlöksklyftor
5–6 dl grönsaksbuljong
½ dl hackad färsk ingefära
1 dl vispgrädde

Skala och finhacka löken. Strimla kålen.
Fräs löken i smör. Tillsätt riset och 2 dl buljong och koka upp. Rör ner kål, ingefära och vitlök. Koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör i buljongen lite i taget under kokningen.
Vispa grädden och rör ner. Smaka av med salt.
Denna risotto är lika god till fisk som till kött, sist provade vi till helstekt fläskytterfilé.
(ett Arla-recept)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Min vän Maria sa lite fundersamt att hon inte visste hur savoykål såg ut. Jodå, sa jag, tänk på Kaffe Fassett. Och då visste hon direkt!
(bilden scannad från baksidan av boken Praktfulla broderier)

4 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Ja du vännen mina tonårsgrabbar funderar över dina tonårsgrabbars smaklökar;-)) Savoykålen gick ej hem i stugan men jag tyckte det var gott så nu blir det många goa lådor!!!

Anni sa...

Äter dina killar vitkål, eller de kanske inte gillar kål överhuvudtaget?

Det var väl tur att du gillade rätten, så att jag inte behöver sitta i skamvrån ;-)

Anne-Lie sa...

Grabbarna är nog inte så jätte förtjusta i grönsaker över huvud taget så...
Å inte behöver du stå i skamvrån inte - det är alltid kul att testa något nytt! Å vackert fotoobjekt var det oxå;-))

tina sa...

Åh vad lockande gott det låter! Jag bokmärker dina recept. Tack! :-D