14 mars 2022

Oxfilé med asiatisk touch

Tänk att det tog nästan ett år innan det kom in ett nytt recept här! Men så är detta en rätt värd att vänta på, så fräsch och god - om man gillar koriander, vill säga. När jag lagade den till en tjejmiddag fick de två som inte gillar koriander hackad persilja istället, men det blir såklart inte riktigt samma sak.

Oxfilé med asiatisk touch
6 portioner eller fler på en buffé.
800 g oxfilé

Marinad ett:

2 msk rapsolja
2 msk japansk soja
1 msk hoisinsås
1 tsk salt
1 tsk socker

Marinad två:

1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
salt & svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 röd chili, finhackad
1 msk sesamolja (ta inte för mycket, sesamoljan är väldigt smakstark)
1 msk fisksås
2 tsk socker
4 msk japansk soja
2 cm bit färsk ingefära, finhackad

Till servering:
Blandad sallad
1 dl färsk koriander, finhackad


Blanda till marinad ett. Lägg filén i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Se till att allt kött får marinad på sig. Låt stå minst fem timmar, gärna över natt.

Sätt ugnen på 150 grader och lägg oxfilén utan sin marinad, i en ugnssäker form. Stek köttet i ugnen till 54 grader, använd stektermometer. Låt köttet svalna under folie och skiva det sedan i ca 5 mm skivor.

Blanda till marinad två och häll det över köttskivorna. Låt köttet gärna stå kallt någon timme, men ta fram det i god tid före serveringen så att det inte är kylskåpskallt.

Lägg upp köttet med sin marinad på en bädd av blandad sallad, strö över rikligt med hackad koriander och servera på buffé eller som huvudrätt med kokt potatis eller ugnsrostade potatisklyftor.


1 kommentar:

Carita Liljendahl sa...

Kom in här av en slump, ser gott ut, även wrapsen med den friterade halloumin och rödlöken som lades ut för ett år sedan :-)