18 mars 2021

Wraps med friterad halloumi


 Oj, så gott det här blev! Jag lade ut en bild på Facebook och genast ville man ha receptet. Läs noga igenom alla steg och titta på receptlänkarna innan du drar igång:

Wrap med friterad halloumi, rödbetshummus, picklad rödlök, riven zucchini, isbergssallad och lite vitlökssås.

Både rödbetshummusen och den picklade rödlöken går att göra i förväg och är recept från Ica. Jag använder mig av de suveräna färdigkokta och vacuumpackade rödbetor som finns i många butikers grönsakshyllor numera. Gjorde en stor sats och frös in i mindre burkar, perfekta att ta fram när man behöver ett färgglatt tillbehör. I receptet till rödlöken står det att den ska stå över natt, vilket är toppen men alls inte nödvändigt. Det viktiga är att den står tillräckligt länge så att den kallnat!

Vitlökssåsen består av pressad vitlök utrörd i en blandning av Crème Fraîche och majonäs. Själva wrapen är tortillabröd.

När löken svalnat, hummusen mixats, vitlökssåsen blandats, zucchinin rivits och isbergssalladen skurits i lämpligt stora bitar är det dags för osten. Skär ett paket i långa bitar och torka av bitarna på hushållspapper.

Häll upp rejält (2-3 cm) med matolja i en traktörpanna eller större kastrull och ta fram en hålslev. På en bricka eller fat lägger du dubbla lager med hushållspapper för att den färdigfriterade osten ska kunna rinna av. Värm upp oljan på spisen.

Nu ska osten dubbelpaneras, först i en skål med mjöl, sedan en skål med uppvispat ägg och till sist en skål med ströbröd (eller helst panko, om du har det). När oljan är upp i ca 180 grader lägger du försiktigt ned några bitar i taget och friterar dem. De behöver passas och vändas på så har du en medhjälpare är det bra. Du själv riskerar att vara alldeles kladdig om händerna av paneringen. När osten fått fin färg runt om läggs den upp på fatet med hushållspapper och nästa omgång panerade ostbitar läggs i oljan.

Sedan är det bara för alla hungriga att lägga ihop sin egna wrap och mumsa!

Några alternativ: pickla smala strimlor (använd potatisskalare) av morot, grön ärthummus, krydda såsen med sriracha istället för vitlök ... berätta gärna om du kommer på ett tillbehör som kan passa!Inga kommentarer: