8 jan. 2021

Vi testar olika recept på rullrån

I julklapp fick jag ett önskat rånjärn av mina söner. Jag älskar rullrån! Nu ville jag testa järnet, men var hittade jag det bästa receptet?

Klart att jag googlade, då såg jag att det ständigt återkommande var det som stod på Fredriks fika, så det provade jag. Sedan testade jag ett från en bakbok; "Alla sorters kakor" av Bisse Grenert.

För tjocka rån men vackert mönster

Jag var inte nöjd med något av dem, så jag skrev på Instagram och efterlyste recept. Fick, förutom alla tips om Fredriks fika, tre andra snarlika svar. Monika, Karin och Ullis hade alla ägg i sina recept.


Jag bakade och bakade, tillsatte vatten för att få sprödare rån,

Så här spröda vill jag ha rånen
 

tillsatte mer vaniljsocker för att få godare rån, testade med kardemumma för att få annan smak och hade till sist massor av rullrån!

 

Då var det dags för en smakprovning för maken och två söner. Sex olika rån smakade vi på, de fem på nästa bild samt det tjockare från kokboken. Resultatet? Vi tyckte lika men olika!

 


Kokboksreceptet
100 g smör
1,5 dl socker
3 dl mjöl
1,5 dl vatten

Fredriks fika-receptet
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl vatten

I båda recepten smält smöret och det får svalna. Så blandas socker, mjöl och vatten slätt innan smöret tillsättes.

Jag tillsatte vaniljsocker till kokboksreceptet för att det skulle smaka något, dessa rån blev väldigt tjocka och blev makens favorit. Yngste sonen och jag själv tyckte minst om dem. Äldste sonen tyckte om dem men mer som kaka än som rån.

Av Fredriks recept gjorde jag tre varianter; först som det stod, sedan tillsatte jag mer vatten för att få dem sprödare och så en sista omgång smaksatt med kardemumma. Ingen av oss gillade originalreceptet. Ingen av sönerna gillade kardemummavarianten. Jag tyckte att den utspädda var god och absolut bäst av de äggfria rånen.

Monikas recept (samma som Ullis, men med lite mindre vaniljsocker)
1 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl smält smör
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vatten

Karins recept
2 ägg
1,5 dl socker
130 g smält smör
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
3 msk kallt vatten
lite citronsaft

Ägg och socker vispas pösigt innan övriga ingredienser blandas i.

Här tillsatte jag vaniljsocker i båda recept (vilket gör Monikas identiskt med Ullis) och spädde Karins med vatten. Jag hade gjort både smeter samtidigt så Karins kanske blev onödigt tjock i väntan på gräddning, men de var olika i konsistensen redan från start trots Karins extra ägg.

Vi tyckte alla att Karins smakade för mycket ägg, men att sprödheten var bra efter att jag spätt ut smeten. Monika/Ullis fick bäst betyg av mig och sönerna men vi vill ha ännu mera vanilj. Maken var inte alls förtjust.

Kontentan blir nog att Fredriks utspädda och Monika/Ullis är vinnare i rullade rån, men bakboken om man vill göra glasskålar som håller lite bättre. Det är inte helt lätt, det där med tycke och smak!


Jag har inte den speciella rullpinnen
utan använde ett runt trähandtag och en lång plastpincett,
det gick alldeles utmärkt!

 

 

11 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Här går det systematiskt tillväga! Skulle så gärna testa alla!

Maria - Wikers Liv sa...

Åh vilket tålamod du har för att få till dem! Jättefina! Mums!

Tack för att du tittade in och delade med dig av tips ang mitt trista problem. Jag och mannen har läst igenom och kollat lite, men jag tror dessvärre inte att det är lösningen...? Har hört av någon annan som använder firefox att den inte hade några som helst problem, det känns mest som att en del har otur och att det dyker upp annat otrevligt från cyber-världen :(
/Maria

Annette sa...

Vilken seriös utvärdering! Jag skall titta in igen när det är dags att göra glasskålar, sådana har jag gjort någon gång, och de var väldigt knepiga att få att hålla ihop och att behålla formen.

Helen sa...

Hej. Jag gör mina efter gammalt recept utan ägg och en knivsudd bakpulver. Tycker det är det bästa. Men man måste vara försiktig med bakpulvret blir det liiite för mycket fastnar det.

Gisela Olsson sa...

Recept från Spegels hemslöjd i Rättvik som jag fick med min rånrullare.
Ett gammalt recept där man mäter med kkp (kaffekopp) 1 kkp = 1 1/2 dl.

1 kkp socker
1 kkp vetemjöl
1 kkp potatismjöl
1 tsk hjorthornssalt (gör dem spröda, kan användas också i skorpor för att göra dem sprödare)
1 msk vaniljsocker
allt blandas i en skål

1kkp smält smör blandas med
1 kkp mjölk
1 st ägg vispas ned

blandas ned i skålen med torra ingredienser.

Anni sa...

Tack Gisela! Det låter som Monika/Ullis recept men med hjorthornssalt istället för bakpulver och mjölk istället för vatten. Kan göra skillnad, så jag ska prova det också!

mamamore sa...

Ett recept som liknar GISELA OLSSONS RECEPT har jag fått från Västerbotten slöjd,
fast i en något annorlunda variant: (1 kkp = en kaffekopp = 1,5 dl)
1 kkp socker
1 kkp vetemjöl
1 kkp potatismjöl
1 kkp vatten
1 kkp smält smör
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
Smält smöret och blanda med vattnet.
Alla ingredienser blandas sedan i en bunke.
Rånjärnet värms på båda sidor och lite av
smeten hälls på mitten av järnet.
Vänd järnet, så att rånet gräddas på båda sidor.
Vik upp en kant, stick in den i rullen och
rulla snabbt av rånet från järnet. Fyll gärna
rånet med vispgrädde blandat med sylt eller kakao,
eller ställ ner rånen i ett glas och gör skålar,
som fylls med bär och glass till exempel.

Anni sa...

Tack mamamore!
Det är ju samma som Ullis recept i inlägget, men med hjorthornssalt istället för bakpulver. Jag ska absolut testa hjorthornssalt nästa gång!

Anonym sa...

Jag har ett recept som är snarlikt "Fredriks" Men den stora skillnaden är att smeten ska stå och svälla över natten. I bland får man röra ner lite vatten eller grädden på morgonen om den blivit för tjock innan man börjar grädda.

Anonym sa...

Bästa receptet krumkager rån ca 30 st
3ägg
125g 1,5 dl Strösocker
125g smält smör
125g 2,5 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
Ägg o socker vispas pösigt

Rör i mjöl vanilj sist avsvalnat smör
Lycka till använt receptet i 50 år

Anni sa...

Tack ni båda anonyma för era bidrag, så kul att få ta del av alla kommentarer!

Till dig som lät Fredriks snarlika smet svälla - jag undrar just hur det blir eftersom jag redan här tyckte att Fredriks var för tjock och spädde ut den?

Till dig med krumkager - är de lika spröda som rullrån? De kanske liknar de lite tjockare kokboksrånen? Funderar också på mängden ägg eftersom vi tyckte att receptet med två ägg smakade för mycket ägg. Men jag ska självklart prova receptet!