15 juni 2019

Rabarbermarmelad till ost


Rabarber, rabarber, rabarber, rabalder ...
Man bakar paj, man kokar saft, man fixar chutney som sedan står och dammar i skåpet, man gör vad man kan och ändå växer rabarbern över alla breddar.

Jag behövde testa något nytt, varför inte koka en marmelad som kan ätas till dessertost? Jomenvisst fungerade det! Rabarberns lite speciella smak mildras betydligt när den kokas med rödvin och smaksätts med vanilj. Och fort gick det tack vare syltsockret!



Rabarbermarmelad med rödvin, till ost
500 gram rabarberstjälkar
2 dl rött vin
1 dl vatten
300 g syltsocker
1/2 msk vaniljextrakt

Skär rabarbern i bitar och koka den i rödvin och vatten i fem minuter. Tillsätt syltsockret och koka ytterligare tre minuter. Blanda ned vaniljextraktet (eller vaniljsocker om det är det du har hemma) Häll upp på varma burkar. Klart!

Inga kommentarer: