18 juli 2016

Lax i ugn med äppelfräs

Bjöds ikväll på en underbart god laxrätt här på Gotland och bad genast pappa om receptet. Skulle bara tänkt på att fotografera maten i tid ...


Nu får ni de mängder pappa lagat till oss ikväll, det räcker till minst 8 rejäla portioner.

Lax med äppelfräs
8 portioner
1.5 kilo laxfile
4 äpplen i bitar
3 morötter i skivor
1/2 hackad gul lök
3 skivade tomater
1 dl vispgrädde
Citronpeppar


Sätt ugnen på 210 grader.
Smörfräs äpple, morötter och lök utan att bränna tills äpplena mjuknat utan att bli mosade.
Lägg fräset i botten på en ugnsform och lägg laxen ovanpå, med skinnsidan upp.
Stick in tomatskivorna som en bård runt laxens kanter.
Ställ in formen i ugnen i ca 20 minuter, drag sedan av skinnet och krydda med citronpeppar. Häll grädden på tomaterna och låt allt gå ytterligare 5 minuter i ugnen, eller tills laxen är klar.
Servera med kokt potatis!

 

Inga kommentarer: