23 dec. 2013

Superenkla brända mandlar

Jo, jag förstår ju att det inte är så många som läser bloggar da'n före Doppareda'n, men när nu mina brända mandlar blev så lyckade vill jag gärna delge er receptet! Jag hade aldrig gjort brända mandlar förr och trodde att det var supersvårt. Det var det inte.


Brända mandlar
400 g mandlar (de behöver inte skållas)
0,5 dl vatten
150 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk smör
0,5 dl florsocker

Värm ugnen till 200 grader och rosta mandlarna i ca 7-8 minuter.
Under tiden kokas socker och vatten till en sockerlag.
När mandlarna rostat färdigt rörs vaniljsockret ned i sockerlagen, sedan mandlarna. Sänk värmen och rör hela tiden.
Först kristalliseras sockret, men efter några minuter börjar det smälta igen och lägger sig som en glansig hinna runt mandlarna. Rör, rör, rör.

När alla mandlar är fint täckta av det smälta sockret, blandas smöret ner. Det hindrar mandlarna från att fastna i varandra.
Häll ut allting på en plåt, sprid ut mandlarna och låt svalna.
När de kallnat tillsätts florsockret, rör runt så att alla mandlar täcks av socker och inte längre känns smöriga.

Och försök att inte äta upp allt på en gång ...

God Jul!


4 kommentarer:

Hyrestanten sa...

Tack för receptet! Det ska jag göra.
En riktigt GOD JUL önskar jag er!

Carita sa...

Ser gott ut!
Och det är så kul när ni är flera som delar med er av recept här.

Anni sa...

Tack för era glada tillrop! Vi är så tacksamma att vi har läsare trots usel frekvens på uppdateringar!

Anonym sa...

Först idag som jag läser detta recept. TACK.
Det är sådana där goda mandlar jag gillar. Ofta ser man mandlar med ett tjockt rosa lager (de gillar jag inte).