9 juli 2013

Smultronstället - Rosendals trädgårdar


Ett av de populäraste fikaställena i Stockholm är Rosendals trädgårdar på Djurgården.

Själva trädgårdarna har funnits sedan 1861, då många trädgårdsmästare utbildades här, men det var på 1980/90-talet som Lars Krantz och Pål Borgs restaureringsarbete gav trädgården sitt fantastiska uppsving.

Och Monika Ahlberg drog igång caféverksamheten.

De flesta minns nog boken hon gjorde, boken som blev en milstolpe inom kokboksgenren.


Idag har dessa eldsjälar sedan länge dragit vidare, men ställets popularitet har inte avtagit. Kakor och bullar är fortfarande generösa och lite fula, precis som på Monikas tid. Här finns sallader och smörgåsar för den som vill äta lunch.
Sittplatser finns det gott om, både inne i växthus och ute på den stora gårdsplanen. Det går också bra att ta med fikabrickan till något av de små borden som står utspridda lite mer undanskymt, eller varför inte slå sig ner på de generösa gräsmattorna?

Odlingarna är tyvärr inte i klass med vad de var förr, men här finns en plantbod med ett trevligt utbud av växter, fröer och trädgårdsprylar.


Här finns också en lockande butik med bröd, sylter, glass, marmelader och prylar. Det är inte så konstigt att "the White Guide" utnämnde Rosendals trädgårdar till "Årets fikaställe". Tycker du som jag att priserna känns höga, så får vi ha i åtanke att allt överskott går till den stiftelse som sköter om och utvecklar trädgårdarna.

1 kommentar:

Hyrestanten sa...

Det var verkligen roligt att få se bilder därifrån när man som jag inte varit där. Tack!