21 nov. 2012

Bästa vinsten varar länge


Vilken vinst!

I en tävling om bilder på inläggningar som Booked anordnade, var vi tre som vann en dejt med Tareq Taylor! Jag tävlade med bilden på päronmarmelad, Eva från Lidköping med en bild på syltade kantareller och så var det en tredje vinnare som tyvärr inte kunde inkassera sin vinst.

Vi träffade Camilla från Booked på Hötorget och sedan drog det igång!

Första upplevelsen var Tareq i Hötorgshallen. Han tittade, kände och smakade på varorna, pratade med expediten, funderade. Jag kunde riktigt se hur tankarna spann igång inne i hans huvud. Det plockades torkade bär, pumpa, lök, ekologiska citroner, gröna tomater, färsk ingefära, korianderfrön, lakritspulver, kastanjer (hmmm, de glömdes visst bort sedan!) ...

Så tog vi oss till köket på Forma Books där alla läckerheter skulle tillagas.
Här hade Nina och Sophie från förlaget varit på jobbet på söndagen för att lägga senapsfrön i blöt. Gula och bruna i två olika kastruller med en lag på 1 del socker, 1 del ättika och 3 delar vatten. De gula fröna hade svällt rejält, de bruna inte alls, precis som det skulle vara.

Tareq mixade de gula fröna, blandade sedan i ungefär en tredjedel av de bruna fröna, utan lag, och så skulle vi smaksätta:Eva valde honung och färsk ingefära, det blev en frisk senap med sting. Mycket god!Jag blandade min med Ouzo, lakritspulver och mörkt muscovadosocker - en senap som kräver sina tillbehör.
Tareq tog en mycket rökig whisky, mörkt muskovadosocker, saft från både clementin och ingefära samt rivet citronskal.

Därefter blandade vi friskt av olika smaker i olika satser senap. Både Camilla och Nina passade på att blanda till egna sorter.
Till sist gjordes en djävulssenap - som inte alls blev så stark som vi trodde den skulle bli. Chili och ingefära kokades av och blandades sedan ner i de resterande senapsfröna, nu var alla bruna frön också med.
Totalt blev det nog nio sorters senap som vi burkade och fick med oss hem.


Så var det dags för pumpan. Den skulle bli inlagd i rena hippiechutneyn, enligt Tareq. Han tog ur kärnorna som lades i en saltlag, skalade pumpan och skar upp den i ganska rejäla bitar.
Under tiden fräste jag lökbitar, smålökar, curry, lagerblad, korianderfrön, vitlök, kryddnejlikor och svartpeppar i lite olja. Det ångade så att mina ögon tårades! 

Eva hade lagt i 4-5 lagerblad, men när Tareq kom med pumpabitarna hällde han i resten av påsen, nästan. Och tre gånger så många kryddnejlikor! Och korianderfrön! Här skulle minsann inte fegas!
Rejält med ättika, chili, ingefära, muskovadosocker och torkade bär (tranbär, mullbär och physalis) tillsattes, och dofterna spreds i lokalerna så att bokförlagets anställda kom smygande, en efter en, för att kolla vad som pågick.Under tiden som chutneyn puttrade, skivades och stektes de gröna tomaterna på ena sidan.
En lag av vitlök, korianderfrön och vitvinsvinäger blandades till tomaterna.
Lite reklam; den vita vinägern är Tareqs favorit. Dyr, men ruskigt god!
Fullt fart i köket! Vi fick massor av tips och råd om allt möjligt inom matlagning.
Tomaterna vändes med stekta sidan upp och lagen hälldes på. Gott till grillat, sa Tareq!Pumpafröna hade legat en timme i sin saltlag och hamnade därefter i ugnen där de fick torka till snacks.

När allting burkats och diskats undan var en fantastisk eftermiddag över. Med signerade kokböcker, tunga kassar och glada sinnen vandrade vi hemåt (eller som Eva, till hotellet) i rusningstrafiken, oerhört tacksamma över att ha fått uppleva en dag som denna!

Vilken vinst!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Nej då jag är inte alls avis,(fingrarna i kors)..
Så mysigt,,
Mia

Erik Semlan sa...

Jag anar att din dag fick högsta betyg. Många härliga bilder. :-)
Grattis till vinsten!

Eva L sa...

Va fint du har skrivit. Tack för en trevlig em.

Cari sa...

Så trevligt att vi fick följa med dig på din vinstdag.
Vad tänker du ha din lakritssenap till för mat?

Anni sa...

Eftersom ingen annan i familjen gillar lakrits så får jag väl använda den vid olika tjejmiddagar. Hädanefter kommer det alltid att serveras välmatad korv hos mig, tjejer! :-P

Leena sa...

Grattis även här! nu ser jag ju att det var verkligen en fullmatad dag som du fick.

Pysselfarmor sa...

Oj oj!! Kunde du somna sedan på kvällen? Vilken dag!
Grattis igen!

Anne-Lie sa...

Okey så här är det att jag får inte bort den gröna färgen från mitt skinn hur mycket jag än skrubbar! Men jag är bara så glad för din skull! Nu vill jag inspireras - kanske kan få till ett inlägg för jag lagar faktiskt mat ... ibland ...
;-)

UllanBullan testar sa...

Med ett sånt fantastiskt namn kunde man inte låta bli att gå in och kolla. Nu skall jag kolla vidare på bloggen :)

Vonkis sa...

Vilken häftig dag och så många godsaker ni fick vara med och göra! Senap med lakritssmak lät riktigt gott.