5 maj 2012

Smultronställen - Citykyrkan/Fenixpalatset


Vill man fika i de mest fantastiska lokaler trotsar man sin trolöshet och ger sig in i konditoriet hos Citykyrkan på Adolf Fredriks Kyrkogata här i Stockholm. Citykyrkan är en fristående del av Pingstkyrkan; "en profetisk böneförsamling som evangeliserar och missionerar lokalt och globalt med drömmen om att nå varje person i varje nation".


Dottern och jag vågade oss in i det gamla Fenixpalatset och beundrade den överdådiga miljön, njöt av bakverk och smörgås och skyndade oss ut när vi insåg att det drog ihop sig till stort kyrkligt möte - och vi hade hamnat mitt i smeten! Hade vi kommit lite tidigare hade vi kunnat njuta av prisvärd soppa eller salladsbuffé.


Fenixpalatset öppnades till de olympiska spelen 1912 och blev medelpunkten i Stockholms nöjesliv med cabaréer av och med Ernst Rolf och Karl Gerhard. Anna-Lisa Ericson debuterade här vid 19 års ålder.

1940 övertog pingströrelsen lokalerna och tackolov har mycket av det gamla bevarats. Mahognysalen och den turkiska salongen är två bevarade lokaler som idag används till  konferenser och gudstjänster.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jättefint,,

Maj sa...

Vilken underbar miljö!

Pysselfarmor sa...

sicken tur du hann knäppa de vackra bilderna innan det drog ihop sig till möte!

Anonym sa...

Hamnade här av en slump, men vad kul att ni hittade till Citykonditoriet för några år sedan! Visst är det vackra lokaler.

Måste bara förtydliga att det ju aldrig är "möte" i konditoriet utan att hela konditoriet är abonnerat och information satts upp kring detta - men så klart kan många som varit på/ska på möte i Citykyrkan bege sig till caféet i anslutning till mötena, men då som vilka cafégäster som helst.

Cafélokalen abonneras för övrigt av många andra företag/grupper också. Tex är det ett hett tips för bröllopsfester!

Vänligen, Elin
(Medlem Citykyrkan)

Anni sa...

Fast det var just vad det var, Elin! Vilket ju inte betyder att det var något officiellt, utan bara att det kom ett tiotal personer och satte sig vid borden bredvid oss under tydliga "mötesformer". Hur många fler som kom efter att vi gått vet jag inte.