21 okt. 2010

En fräschare banoffeepie

I en klassisk banoffeepie har man banan, därav namnet. Men har ni någonsin provat med färska hallon eller jordgubbar istället? Så makalöst gott!

Till denna efterrätt behövs kondenserad mjölk på burk, den finns i de flesta större mataffärer vid baktillbehören. Burken ska koka oöppnad, i 2,5 timmar och blir då en fast kolasås, god även till glass och pannkakor. Passa på att koka flera på en gång och spara de övriga i kylskåpet, de håller i flera veckor.

Tillägg i april 2016: Numera finns även karamelliserad mjölk - alltså färdigkokt kondenserad mjölk - i affärerna! Burken ser likadan ut, så läs noga vad det står. Väldigt bekvämt att slippa koka!


Banoffeepie minus "ban"
Botten:
200 gr digestivekex
100 gr smör
Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk
1 ask färska hallon eller jordgubbar
2 dl vispgrädde
riven mörk choklad

Tag bort pappret från burken med kondenserad mjölk och lägg den oöppnad i en kastrull. Täck burken helt med vatten och fyll på allt eftersom vattnet kokar bort. Koka i minst 2,5 timmar. Kyl sen den oöppnade burken i kallt vatten.


Smula kexen fint och blanda med smält smör. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt (detta görs lämpligen när burken kokar). Bred ut den kalla tofféen över pajskalet. Sprid hallon/jordgubbar över bottnen. Vispa grädden - inte för hårt - och bred över. Strö till sist flisad choklad överst.


3 kommentarer:

Synnøve. sa...

Åh hugaligen så gott det där såg ut.
Måste se om dem har kondenserad mjölk här.
Måste försöka mig på den där pajen.
Tack för ett bra tips.
Kramen Synnöve.

Cari sa...

Verkligen supergott.
Tack för att jag blev bjuden på den!
Efersom jag har hallon i frysen funderar jag på att göra den på frusna bär - borde gå men blir inte lika snyggt.

anemonen sa...

Åh tack så mycket för detta recept en tårta för mig det här. Kanon för den innehåller inte mycket socker WOW