7 mars 2010

Kan någon hjälpa mig att förstå?

Bilden hämtad från nätet.

Lyssnade till ett program på P1 härom dagen vilket har upprört mig en hel del. Det är informationen från det tillfället jag refererar till mest här - men satt i bilen när jag hörde programmet och all uppmärksamhet var inte riktad mot radion.

Vet inte om ni hört den senaste rapporten om att våra djur här hemma på gårdarna, tror det var grisar,  utfodras med genmanipulerad soja. De stackarna som odlar sojan i Brasilien drabbas av sjukdomar och elände. Det är inte tillåtet att odla på detta sätt innanför landets gränser. Men importera det och utfodra våra djur med det är helt okey! Eller? Även då det finns grödor att odla på åkerlappen utanför stugan som är minst lika bra för djuren och då slipper vi även de långa transporterna! Faktum är att spannmålet växer bättre på de markerna som dessa grödor odlats på året efter.

Varför ställer inte LRF krav på de produkter de köper in och sen säljer vidare? Å varför får jag som konsument inte reda på att grisen föddes upp på genmanipulerad soja innan den hamnade i butiken som en kotlett?

Efter all tidigare debatt väljer jag alltid svenskt kött i affären. För då ska ju djuren ha fått leva ett drägligt liv för vi har ju djurinspektörer som inspekterar och en stolt yrkeskår, djurproducenter, som vill djuren väl. Men nu börjar jag tveka för det var inte länge sedan det framkom att så var inte fallet för alla våra grisar i varje fall, nu kommer diskussionerna om innehållet i det köpta fodret.

Vi är en köttätande familj och vill så vara även i fortsättningen, men kan jag lita på att det svenska köttet håller den kvalitet som jag vill att den ska göra? Om jag fattat det hela rätt så är det enda köttet jag skulle kunna köpa och lita på det ekologiska. Vet inte hur ni gör men jag kommer i varje fall att titta efter det nästa gång!

Finns det några glada grisar?


Anni har letat fram några länkar för er som vill höra eller läsa mer:

Samt en liten sammanfattning på problemet;
  • genmanipulerad soja är alltså ett problem
  • bekämpningsmedlen ett annat
  • djurhållningen ett tredje
Tack Anni!

2 kommentarer:

Catarina sa...

Håller med. Det är SKAM att behandla djur så. Både för deras skull under tiden de lever och för de som äter dem.

Ängavallen utanför Trelleborg brukar ha som slogan att de har glada grisar. Och jag tror dem. Man ser dem springa på fälten och äta gräs största delen av året.

http://www.angavallen.se/ekologiska-djur

Anni sa...

Visst är det konstigt att våra djur utfodras med grödor som odlats på ett sätt som vi inte tillåter i Sverige? Och dubbelt upp dessutom, BÅDE genmanipulerat och sedan besprutat med medel som inte tillåts inom EU. En vits med genmanipuleringen var väl att ta fram grödor som var motståndskraftiga och inte behövde besprutas?

Nu har dessutom EU-kommisionen godkänt användningen av tre genmodifierade majssorter som foder, livsmedel och livsmedelsingredienser.
Man har också godkänt odlande av en genmodifierad potatissort både till pappersindustrin och "foderanvändning samt oavsiktlig inblandning i livsmedel och foder". Så ser ni beteckningen "amylopektinstärkelsepotatis" ska ni veta att det är en genmodifierad potatis innehållande de antibakteriella kanamycin och neomycin...